utorok 2. júna 2020

Ako sa brániť proti plesneniu?

Bambusové rolety vyrábame z prírodného materiálu, z bambusu. Farba materiálu je vďaka karbonizácii, nie je na nej vykonaná povrchová úprava, ani maľovanie. Práve preto je riziko plesnenia, ak sa dostane do styku s vodou. Práve preto treba vykonať pred používaním v exteriéry povrchovú úpravu.
Ani po porrchovej úprave nebude matiriál úplne vodotesné alebo voduodolné, preto je dôležité montovať roletu na také miesto, kde nedochádza k priamemu styku k dažďom, vodou.
Na povrchovú úpravu je najvhodnejší prípravok olej na drevo názvom Sadolin. Odporúča sa ročne dvakrát natrieť týmto olejom roletu, ale aj v tom prípade na jeseň zmontovať z exteriéru.
Napriek týmto opatreniam sa môže stať, že sa objaví pleseň. Ak je prostredie vlhké a roleta bola zrolovaná pred tým, ako by sa stihla vyschnúť.
Čo sa dá robiť v takých prípadoch? Môžeme urobiť ďalšiu porchovú úpravu, ale napriek našej snahe už nebude nikdy taká, ako predtým.
Prvý krok je odstránenie plesní. Na to exituje spray proti plesniam, ale aj rôzne roztoky. Nedokážeme určiť, ktorý Vám zaberie. Treby vyskúšať viac typov, ak sa neodstrání pleseň na prvýkrát. Po estetickej stránke tiež zapôsobuje spray proti plesniam, farba sa môže zblednúť. To však na kvalite nenechá stopu, len na výzore. A predsa zdravie je najdôležitejšie.
Druhý dôležitý krok je použitie roztoku proti vzniku plesní. Tento roztok zabrání tomu, aby sa plesnenie znovu objavilo na rolete.
Tretí krok je natrieť olejom. Farbenie sa neodporúča, lebo materiál stvrdne, čo zabrání rolovaniu rolety. Ak Vám to nevadí, tak použite zafarbený olej na drevo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára